Новини

Първи срещи по проект " Иновативни заедно за устойчив селски туризъм " за подготвителни дейности за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г.

                   На работно посещение в Италия между 13.04 и 16.04.2019 г., бе делегация на МИГ Балчик – Генерал Тошево съставена от:

г-н Валентин Димитров Кмет на община Генерал Тошево и Председател на УС на СНЦ “МИГ Балчик – Генерал Тошево“ , г-н Димитрин Димитров -  Заместник - Кмет на Община Балчик като член и представител на Община Балчик в УС на СНЦ “МИГ Балчик – Генерал Тошево“ , Екипа на СНЦ “ МИГ Балчик – Генерал Тошево “, Експерти по ВОМР, Международни партньорства, проекти и туризъм, както и представители на КВО и КУО на МИГ Балчик – Генерал Тошево.

        Посещението се финансира по линия на спечелен от МИГ Балчик Генерал Тошево проект за подготвителни дейности за бъдещо транснационално сътрудничество с МИГ-ове от Италия и Испания.

    Програмата на посещението включваше срещи и разговори с представители на италианската МИГ Л‘Алтра Романя (http://www.altraromagna.it/en/ ), с цел установяване на партньорски взаимоотношения между двата МИГ-а.

От страна на МИГ „Л‘Алтра Романя“ взеха участие:

             Нашият домакин Фаусто Фаджоли (Fausto Faggioli) - учредител на МИГ Л‘Алтра Романя, Мениджър и експерт по териториален маркетинг Виж повече на http://www.fattoriefaggioli.it и http://nuke.earthacademy.eu/ ) , Мауро Падзалия (Mauro Pazzagli) – Директор на МИГ „Л‘Алтра Романя“ и Бруно Бизерни (Bruno Biserni) – Председател на УС на МИГ „Л‘Алтра Романя“.

           По време на работата по подготовката за бъдещ проект за сътрудничество, екипите от България и Италия обсъдиха своите стратегически цели за развитието на селски и т.н. бавен туризъм “Slow tourism” сред природата и чистата атмосфера на селските територии, граничещи с морски курорти.

         Обсъдени бяха някои успешни практики и водещи инструменти за изработване на общи туристически пакети, както и възможностите за осъществяване на маркетингов микс за предлагане на продукта „територия“ на широка гама от заинтересовани лица и потребители.

        По време на посещението групата от България посети обекти с културно-историческо значение и осъществи няколко ползотворни срещи, между които и тази с кмета на община Сан Лео – господин Мауро Гуерра (Mauro Guerra).

          Всички участници в четиридневнaтa работна среща в Италия, взеха активно участие и допринесоха за успешната реализация на тази първа  по рода си среща, с която стартират дейностите за установяване на бъдещо транснационално сътрудничество.

          През месец юни предстои подобна среща с партньори от Испания с цел установяване на партньорски взаимоотношения между двата МИГ-а и включването им към проекта.

  • Община Балчик
  • Община Генерал Тошево