Новини

Информация за проект и среща за начало на проект " Иновативни заедно за устойчив селски туризъм " за подготвителни дейности за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г.

На 23.03.2019 г. в Заседателната зала на община Балчик, се проведе информационна среща / пресконференция за информиране на местната общност за стартиране на проекта "Иновативни заедно за устойчив селски туризъм", изпълняван от МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. - подбор на проектни предложения за подготвителни дейности за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г.  Информация за изпълнявания проект, може да намерите в следващото описание на проекта:

 

" Иновативни заедно за устойчив селски туризъм "

е

заглавието на проекта, който спечели СНЦ „МИГ Балчик - Генерал Тошево“ за подготвителни дейности за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г. Общият бюджет на проекта е 48 713,20 лева.

Територията на МИГ Балчик-Генерал Тошево се намира в регион с изключително благоприятни условия за развитие на дейности насочени към създаването на един интегриран туристически продукт, насочен към широк кръг от потребители на национално и международно ниво. Близостта на морски курорти и развитието на летния туризъм са изключителна предпоставка за използването на създадения в годините туристопоток и насочването му към нови форми на интегриран местен туризъм, базиран на традициите, местните продукти, природните дадености, културата и историята на територията от вътрешността.

Територията на МИГ Балчик – Генерал Тошево не успява в достатъчна степен да използва своите ендогенни ресурси за социално - икономическото си развитие. Освен това, целевата територия не успява в достатъчна степен да се възползва от благоприятното си географско положение спрямо големи урбанизирани центрове – близостта до областните градове Добрич и Варна и курортите от черноморското крайбрежие.

Целта на бъдещия проект за транснационално сътрудничество е: Развитие на интегриран селски туризъм на територията на МИГ Балчик – Генерал Тошево.

Дейностите по проекта включват:

1. Стартиране на проекта;

2. Информиране и публичност за стартиране на проекта;

3. Подготовка и разработване на проект за транснационално сътрудничество;

4. Провеждане на срещи - посещение на потенциалните партньори;

5. Дейности по публичност и информираност относно междинните резултати от проекта;

6. Провеждане на работна / информационна среща с он-лайн включване на партньорите по проекта;

7. Дейности по публичност и информираност във връзка с приключването на проекта;

8. Официално приключване на проекта;

9. Координация на изпълнението на подготвителните дейности.

Очакваните резултати от настоящия проект за подготвителни дейности са следните:

1. Подписано споразумение за партньорство;

2. Разработен проект за транснационално сътрудничество, с който МИГ ще кандидатства по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г.

Бъдещият проект за сътрудничество, Сдружението очаква да доведе до следните резултати:

1. Разработване на маркетингов микс за интегриран туристически продукт за територията на МИГ;

2. Разработване на съвместен маркетинг с партньорите по проекта.

Дейностите в бъдещият проект за транснационално сътрудничество ще бъдат уточнени с партньорите по проекта в предстоящите срещи. Потенциални партньори по проекта са: Асоциация за развитие на селските райони Кампиня де Херес , която има опит в изпълнение на проекти за сътрудничество, като през настоящия програмен период участва в проект "Раждане на идеи" по програма Еразмус +. И местна инициативна група Л'Алтра Романя (Gruppo Azione Locale L’Altra Romagna), Италия, която има много голям опит в управление на проекти за сътрудничество. Освен по ЛИДЕР, е изпълнявала проекти по програмите Леонардо да Винчи, INTERREG и EACEA.

При подготовката на проекта се търсеха МИГ, които оперират в сходни условия (близост до градски центрове и / или курорти с развит масов туризъм) с опит в мобилизирането на своите ендогенни ресурси за интегрирано предлагане на територията. Партньори, които да предложат примери за диверсификация на дейностите на земеделските стопани от своите територии, включително в туристическите дейности, както и примери за хоризонтална и вертикална интеграция в хранителната верига. От партньорите очакваме да споделят опит и ноу - хау в разработването на техните територии в мултифункционални райони.“

  • Община Балчик
  • Община Генерал Тошево