Новини

Подписан първи административен договор по мярка 1305/7.8. „Изграждане на местна идентичност“ от СВОМР на МИГ Балчик – Генерал Тошево по ПРСР 2014-2020 г.

На 20.01.2021 г. в сградата на Община Генерал Тошево беше подписан официално административен договор по мярка 1305/7.8. „Изграждане на местна идентичност“ от СВОМР на МИГ Балчик – Генерал Тошево по ПРСР 2014-2020 г. на стойност 37 690.80 лв., между МИГ „Балчик - Генерал Тошево“ представен от председателя на УС на сдружението и кмет на община Генерал Тошево - г-н Валентин Димитров и Стоянка Първева – председател на НЧ „Дора Габе – 1940“, Община Генерал Тошево, с. Дъбовик.

На срещата присъстваха и : Маринка Янкова - читалищен секретар при НЧ „Дора Габе – 1940“, Община Генерал Тошево, с. Дъбовик и екипа на МИГ в лицето на : Росица Попова – изпълнителен директор на сдружението , Галина Няголова и Момчил Костов – експерти по прилагане на стратегията за местно развитие.

Партньори по проекта на бенефициента НЧ „Дора Габе – 1940“, Община Генерал Тошево, с. Дъбовик са : - Сдружение „Българско наследство” – гр. Балчик ; - НЧ „Стефан Караджа - 1941” - с. Чернооково, община Генерал Тошево ; - НЧ „Иван Вазов - 1946“, гр. Генерал Тошево, кв. Пастир ; - НЧ „Стефан Ка­раджа - 1941“, с. Стра­жица, община Балчик.

Приносът на чита­лищата - българският феномен, роден през епохата на Възражда­нето, е неизмерим за съхраняването на бъл­гарския фолклор, бит и обичаи. Той е център на просветата и култура­та във всяко населено място.

Водещият парт­ньор и получател на безвъзмездната помощ по проекта - НЧ „Дора Габе 1940” - с. Дъбовик, общ. Г. То­шево е читалище, кое­то има и десетилетен опит при организиране на срещи, кръгли маси, събори на преселниците от Северна Добруджа, както и издигане в култ на естествената здра­вословна селска среда, към която съвремен­ният градски човек ес­тествено се завръща.

Проектното пред­ложение е с наименование Събор на преселението представя общото културно на­следство на общини­те Генерал Тошево и Балчик“.

Целта на проектното предложение е опаз­ване и популяризира­не на нематериалното културно наследство, културните и истори­чески дадености, ти­пичните местни леген­ди, поговорки, игри и занимания в Добруджа, запазване чувството за принадлежност и формиране усещането за съпричастност в младите поколения към културните традиции на региона.

Основната задача за органи­зираните събития на Събора на преселението е запазени­те и съхранени традиции да се предадат на поколенията. Тези традиции са специфична и неповторима част от до­бруджанската духовност, свързани с българския корен и местната идентичност на територията.

Проектното предложение е свързано с популяризиране на добруджанската народна песен, обичаи, традиции, запазени и пренесени през поколения, въпреки двукратната окупация на Добруджа и проведената асимилационна политика на Румънското правителство. Провеждането на Събора на преселението ще стимулира интереса и любовта към изучаване на местния фолклор. Срещата на преселници и техните наследници ще допринесе за поддържане на ценностите, нагласите и приятелството.

В двата лъча на Събора – в с.Дъбовик, общ. Генерал Тошево, и гр. Балчик ще се проведат: Фолклорен конкурс "Съхранена българщина“, работни ателиета за изучаване на автентични песни и танци, кръгла маса, конференции, литературна дискусия, изложби, които ще допринесат за опазване на непреходното автентично и уникално фолклорно богатство. Основният мотив е възпитаване на патриотизъм в съвременните условия на глобализация и унификация на културите.

На сцената на събора в с. Дъбовик ще се представят автентични песни, танци и носии, без привнасянето на чужди на традициите на добруджанци инова­ционни елементи, които биха довели до своеоб­разен антистил спря­мо функциониращото в традицията богатство от значения, символи, образи и отношения. Съхраняването на не­преходното автентич­но и уникално фолклорно богатство на Добру­джа и премахване на заплахата от изчезване или обезличаване на културата на етноса, е основен мотив за въз­питаване на родолюбив в съвременните условия на глобализация и уни­фикация на културите.

На събора в гр. Бал­чик ще бъдат поканени участници, които да представят пред об­ществеността етни­ческия, исторически и географско-икономиче­ски въпрос за разделението на Добруджа - терито­рия, естествено продължение на България и населена, предимно с българи, запазили своите тради­ции, въпреки последователната антималцинствена политика на румънската държава. На органи­зираните събития в рамките на събора ще бъдат показани запа­зените, съхранени и пренесени с много любов научените от родители и деди песни, танци и обичаи, на преселилите се над 120 000 българи от Северна в Южна Добруджа след несправед­ливото решение на Крайовската спогодба от 1940 г. Ще се проведе и конкурсна про­грама, конференция по история с учени, краеведи, писатели и участници - ученици „Съхране­на българщина“, конференция, посветена на Добруджанския въпрос, литературна дискусия, пресконференция.

Изпълнението на дейности­те по проекта ща допринесе за постигане целите на мярка 1305/7.8. „Изграждане на местна идентичност“ за развитие на динамична жизнена среда и по­добряване качеството на живот чрез развитие на хоризонтални и междусекторни партньорства, взаимодействие за инициати­ви от общ интерес, развитие на териториална идентичност, маркетинг и марки, на база на специфичния териториален потенциал и продукти от мес­тен характер, изграждане на местна идентичност, защото местното природно, културно и историческо наследство, традициите и ценностите са основа на местната идентич­ност и потенциал за ревита- лизация на селските общности.

Инвестициите в подкрепа на автентични традиции, ритуали и форми на живот, съчетани с подходящ маркетинг, ще ги превърне в богатство и източник за просперитет на местните общности.

  • Община Балчик
  • Община Генерал Тошево