Новини

Подбор на проектни предложения по процедура за безвъзмездна финансова помощ „BG16RFOP002-2.032 МИГ Балчик – Генерал Тошево – „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по втори краен срок за подаване на предложенията

 СНЦ МИГ Балчик - Генерал Тошево

с подкрепата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020

ОБЯВЯВА

подбор на проектни предложения по процедура за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP002-2.032 МИГ Балчик – Генерал Тошево – „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по втори краен срок за подаване на предложенията: 30.04.2019 г. 17:00 часа.

Цел на процедурата:

Основната цел на настоящата процедура е да се създадат възможности за повишаване на продуктивността на предприятията, диверсификация на продуктовото портфолио и реализиране на продукцията на нови пазари чрез подкрепа с безвъзмездна финансова помощ в съответствие с Националната стратегия за насърчаване на МСП, а също и чрез подобряване на достъпа до финансиране на малките и средни предприятия от територията на МИГ. Следва да се повиши конкурентоспособността на предприятията, да се засили тяхното участие във веригата на добавена стойност и да се ускори постигането на пазарна устойчивост при условията на силно динамична икономическа и конкурентна пазарна среда.

Целта на настоящата процедура е директно свързана с постигането специфичната цел 1.4.2. „ Капацитет за растеж на МСП на Приоритетна цел 1.4. „Предприемачество и капацитет за растеж” от Стратегията за ВОМР на МИГ Балчик-Генерал Тошево.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие чрез приноса на ОПИК 2014 – 2020 за Водено от общностите местно развитие.

Допустими кандидати

Малки и средни предприятия, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, със седалище и адрес на управление на територията на действие на МИГ Балчик – Генерал Тошево, и отговарящи на изискванията в Условията за кандидатстване по процедурата.

Допустими дейности:

Дейностите по проекта следва да се изпълняват на територията на общините Балчик и Генерал Тошево.

Всички дейности, включени в проектно предложение, следва да са пряко свързани с изпълнението на проекта.

Индикативни допустими дейности:

  1. Общи производствени инвестиции за подобряване на производствения капацитет за растеж чрез ефективното и ефикасно използване на факторите на производство и чрез изграждането на възможности за възприемане и адаптиране на европейски и международни знания и технологии.

Дейностите трябва да са насочени към:

  • повишаване на производителността; и/или
  • ефективното и ефикасно използване на факторите на производство (човешки капитал, природни ресурси и технологии), чрез внедряване на нови технологии/практики/методи/системи за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност на производствения процес; и/или
  • подобряване на производствените процеси чрез инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи; и/или
  • въвеждане на водещи технологични решения и/или реинженеринг на процеси,включително чрез въвеждане на добри практики/технологични методи/технологии/процеси за намаляване консумацията на природни ресурси, безотпадни технологии, оползотворяване на вторични суровини и производствените отпадъци, регенериране и др; и/или
  • разширяване на производството чрез добавяне на нови характеристики или подобряване на съществуващите продукти и услуги; и/или
  • диверсификация на дейността чрез разнообразяване на портфолиото на предприятията и достъп до пазари.
  1. Дейности за информиране и публичност.

Финансови параметри:

Общият бюджет на процедурата е: 586 740,00 лв.

Остатъчен финансов ресурс, след Първи краен срок за кандидатстване в размер на 314 940 лв.

Бюджетът по втория краен срок за кандидатстване е в размер на останалия финансов ресурс след първия краен срок за кандидатстване и бюджетът по третия краен срок за кандидатстване е в размер на останалия финансов ресурс след втория краен срок за кандидатстване.

Минимален и максимален размер на проекта:

  • Минималният размер на общите допустими разходи за проект е: 97 790 лева
  • Максималният размер на допустимите разходи за проект е: 391 160 лева

Минимален и максимален размер на БФП:

  • Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е: 88 012,35 лева
  • Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 352 049,40 лева

Интензитет на подпомагане

  • Максималният интензитет на БФП е 90 % от общата стойност на допустимите разходи по проект, за всички категории предприятия.

Краен срок за кандидатстване:

Процедурата за подбор на проекти е с 3 крайни срока за кандидатстване както следва:

Изтекъл първи краен срок за представяне на предложенията: 01.12.2018 г. 17:00 часа

Втори краен срок за подаване на предложенията: 30.04.2019 г. 17:00 часа.

Трети краен срок за подаване на предложенията: 30.09.2019 г. 17:00 часа.

Прием по третия срок за кандидатстване ще бъде проведен само в случай, че по мярката няма подадени и одобрени проекти по втория срок за кандидатстване, или ако има такива, е останал наличен финансов ресурс по мярката. В случай, че няма наличен финансов ресурс за третия прием за кандидатстване, процедурата ще бъде прекратена.

Мярката се изпълнява в съответствие с правилата за минимална помощ по смисъла на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г. относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis, публикуван в Официален вестник на ЕС L 352 от 24.12.2013 г.

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg .

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация:

Росица Попова, Изпълнителен директор на СНЦ „МИГ Балчик – Генерал Тошево“ адрес: гр. Балчик, ул. „Дионисополис“ № 3, моб.тел: 0888 - 644349, 0579 - 72467, адрес на електронна поща: migbgt@abv.bg .

Достъп до подробна информация може да намерите на сайта на СНЦ „ МИГ Балчик – Генерал Тошево “ и в ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И НАБЛЮДЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕС В БЪЛГАРИЯ 2020 ( ИСУН ).

                         Пълният пакет документи (Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложения към тях) по процедурата е публикуван на следните интернет адреси: http://www.mig-balchik-toshevo.bg/19.2-2.2.1-podobryavane-na-proizvodstveniya-kapacitet-v-msp и https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/c29424a5-f3aa-4184-a37c-b383ee53ca1b .

  • Община Балчик
  • Община Генерал Тошево